Architectuur en baksteen.

JoustraReid architecten gebruikt graag materialen met een warme uitstraling die tijdloos en duurzaam zijn. Baksteen is een van de meest gebruikte materialen in de Nederlandse architectuur. Het meest bekend is traditionele baksteenarchitectuur van o.a. Berlage en Michel de Klerk en de Amsterdamse School. De prachtige sculpturale gebouwen en baksteen reliëfs spreken nog steeds tot de verbeelding.

Architectuur-baksteen-andreas schelfhout2

JoustraReid architecten heeft een fascinatie voor de architectuur van deze periode. Zowel het sculpturale als het materiaal gebruik inspireert hedendaagse architecten tot het maken van gebouwen die het oog strelen. Lang is het credo geweest ‘form follows function. JoustraReid architecten onderschrijft dat gebouwen doelmatig moeten zijn maar met de snel veranderende wereld is de functie van een gebouw slechts een tijdelijke moment opname. Gebouwen moeten flexibel kunnen meebewegen in deze veranderde tijd. De architectuur moet van constante waarde blijven.
Baksteen is een materiaal wat zich leent voor plastische volumes maar ook in het detail reliëf kan maken. Zowel op de grote als op de kleine detail schaal kan baksteen worden ingezet om een project te verfraaien. Er zijn in de loop der jaren prachtige paletten aan bakstenen op de markt gekomen. De keus aan kleuren, materiaal oppervlak en verwerkingsmethoden is veel uitgebreider dan in de periode van Berlage. Maar baksteen blijft als bouwmateriaal betaalbaar en in het onderhoud zeer duurzaam.
In Saendelft is met verschillende afmetingen bakstenen en afwisselende metsel methoden een sculpturaal bouwblok gemaakt met mooi metselwerk reliëf.

Architectuur-baksteen-andreas schelfhout

Andreas Schelfhoutstraat 54

In de Andreas Schelfhoutstraat Amsterdam is een combinatie gezocht van baksteen volumes met aluminium en beton accenten.
Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam maakt JoustraReid architecten gebruik van verschillende baksteen metselverbanden in combinatie met verspringende gevel vlakken.
De Kennemerstraat in Haarlem is een sculpturale uitwerking van het maximale volume op de plek. Een tuinmuur vouwt om het hele project en is de gevel naar het achterliggende hofje. Het project is gemaakt met baksteen in verschillende vlakken en volumen. De kap en diverse accenten zijn gemaakt van zink.

Architectuur-baksteen-andreas hurwenen

Woonboerderij Hurwenen

Het woonhuis in Hurwenen gebruikt de dikte van een metselwerk gevel door de ramen dan wel vlak in het baksteen te plaatsen dan wel heel diep voor maximaal reliëf. Staand en liggend baksteen metselwerk wisselen af.